Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Φωτόδεντρο Εκπαιδευτικά Σενάρια

To Φωτόδεντρο Εκπαιδευτικά Σενάρια (Φωτόδεντρο Learning Scenario ή Φωτόδεντρο LS) είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Σεναρίων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικά Σενάρια για σχολική, προσχολική, τυπική και άτυπη εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς, για εκπαιδευτικούς.
Πρόκειται για το νέο ψηφιακό αποθετήριο της οικογένειας «Φωτόδεντρο» που φιλοξενεί και διαμοιράζει δομημένα Εκπαιδευτικά Σενάρια με μαθησιακές δραστηριότητες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία αναπτύσσονται και δημοσιεύονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, ακολουθώντας τις Πρότυπες Δομές εκπαιδευτικών σεναρίων και τις στοχευμένες οδηγίες και παιδαγωγικές κατευθύνσεις που παρέχονται (LS Templates).


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ TEMPLATE ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Αξιοποιήστε το Τemplate αυτό, εάν θέλετε να αναπτύξετε εκπαιδευτικά σενάρια για το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας και ειδικότερα σενάρια διερευνητικής ιστορικής μάθησης. Είναι βασισμένο στο Γενικό Template Εκπαιδευτικών Σεναρίων του Φωτόδεντρου, αλλά παρέχει εξειδικευμένες οδηγίες και αναλυτικές παιδαγωγικές κατευθύνσεις για εκπαιδευτικά σενάρια ιστορικής διερεύνησης, καθώς και προτεινόμενη απλοποιημένη δομή και δραστηριότητες που εξυπηρετούν τους στόχους αυτούς.








Προετοιμασία και σημαντικές στρατιωτικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις

Το διδακτικό σενάριο αποτελεί μια προσέγγιση διερευνητικής ιστορικής μάθησης με θέμα την προετοιμασία και τις σημαντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στόχοι του σεναρίου είναι η καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών με την εμπλοκή τους σε διαδικασίες διερεύνησης και οικοδόμησης της ιστορικής γνώσης με τη χρήση και αξιοποίηση ψηφιακού ιστορικού υλικού. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις ανάλογες διδακτικές διαφοροποιήσεις για κάθε βαθμίδα. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο των αναγκών του Φωτόδεντρου για την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διαδικασία παιδαγωγικού και διδακτικού σχεδιασμού παρόμοιων διδακτικών πρακτικών με την αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων Ιστορίας του Ψηφιακού Σχολείου και των Ψηφίδων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


thumb_20th_cent.jpg
Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα:
Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα

Το διδακτικό σενάριο αποτελεί μια προσέγγιση διερευνητικής ιστορικής μάθησης με θέμα τις σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Στόχοι του σεναρίου είναι η καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών με την εμπλοκή τους σε διαδικασίες διερεύνησης και οικοδόμησης της ιστορικής γνώσης με τη χρήση και αξιοποίηση ψηφιακού ιστορικού υλικού. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις ανάλογες διδακτικές διαφοροποιήσεις για κάθε βαθμίδα. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο των αναγκών του Φωτόδεντρου για την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διαδικασία παιδαγωγικού και διδακτικού σχεδιασμού παρόμοιων διδακτικών πρακτικών με την αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων Ιστορίας του Ψηφιακού Σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου